skip to Main Content
Antara Strategi Pemasaran Perniagaan Kecil Terbaik

Antara Strategi Pemasaran Perniagaan Kecil Terbaik

Kejayaan perniagaan kecil anda bergantung kepada pemasaran anda. Pada asasnya, pemasaran merangkumi segala-galanya yang perlu dilakukan dengan mendapatkan dan mengekalkan pelanggan. Ini nampaknya menjadi cabaran utama di kalangan pemilik perniagaan kecil. Menurut tinjauan dari Capital One, 41-peratus daripada pemilik perniagaan kecil mempunyai masalah mengenal pasti dan mencapai prospek. Sebaik sahaja anda menyelesaikan masalah ini, anda telah mengatasi halangan utama menjalankan dan mengekalkan perniagaan yang menguntungkan.

Bagi pemilik perniagaan kecil, ia membantu untuk meletakkan penyelesaian dalam bentuk pelan pemasaran. Dengan pelan pemasaran, anda boleh dengan mudah menilai, menjadualkan, dan mengukur taktik anda. Ia termasuk matlamat jualan anda, penerangan tentang sasaran pelanggan anda, serta strategi pemasaran perniagaan kecil yang akan anda gunakan untuk mencapai matlamat ini dan mencari pelanggan ini.


Strategi pemasaran berikut adalah sesuai untuk pelbagai belanjawan tipikal dan matlamat perniagaan kecil. Berikut adalah senarai strategi pemasaran perniagaan kecil yang berfungsi:

Pemasaran e-mel melibatkan pengumpulan alamat e-mel para pelanggan dan petunjuk, menghantar mereka e-mel secara teratur, dan membawanya untuk membuka e-mel tersebut atau klik pautan di dalamnya.

Tidak seperti terus mengiklankan produk dan perkhidmatan anda, pemasaran kandungan bertujuan untuk mencapai khalayak sasaran anda melalui kandungan maklumat atau menghiburkan. Idea ini ialah apabila penonton sasaran anda tertarik dengan kandungan ini, mereka akan belajar tentang perniagaan anda sebagai hasilnya. Kandungan yang anda gunakan boleh didapati dalam mana-mana format berikut:

  • barang
  • video
  • audio
  • ilustrasi
  • maklumat grafik
  • eBooks
  • kertas putih
  • kajian kes
  • testimoni
  • dan salinan laman web (seperti teks laman utama atau halaman “Mengenai Kami”).

Untuk perniagaan, blog bermakna selalu memposting kemas kini baru ke blog atau tapak web anda. Walaupun blog secara teknis sebahagian daripada pemasaran kandungan, ia sering memerlukan pelan berasingan kerana ia merupakan projek yang berulang. Blog perlu dikemas kini dengan kerap, tidak seperti whitepapers, kajian kes, atau laman “Mengenai Kami”.

Menggunakan laman web seperti Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Snapchat, dan Pinterest untuk memasarkan perniagaan anda bermakna anda menggunakan pemasaran media sosial.

Pengiklanan bayar per klik (PPC) hanyalah satu bentuk pengiklanan dalam talian di mana anda membayar untuk klik yang anda dapatkan pada iklan dalam talian. Biasanya, ini adalah iklan yang anda lihat ketika anda mengetik kata kunci ke dalam enjin carian dan melihat hasilnya.

Memaparkan poster atau memberi risalah dan risalah adalah penting untuk perniagaan kecil yang perlu memasarkan di lokasi tertentu. Ini kerana mereka biasanya dipaparkan dan diedarkan di kawasan tertentu. Untuk perniagaan kecil di mana masalah lokasi, risalah dan poster perlu menjadi bahagian penting dalam pelan pemasaran perniagaan kecil mereka.

Salah satu pendekatan pemasaran yang lebih tradisional, iklan cetak adalah mengenai membeli ruang iklan pada media bercetak seperti surat khabar, majalah, surat berita, surat langsung, atau halaman kuning. Walaupun ini mungkin bunyi “sekolah lama” berbanding strategi pemasaran dalam talian, ada sebab mengapa mereka wujud — mereka masih berkesan.


Baca artikel penuh

PAPADOM MARKETING

Back To Top